Γιατί είναι ξεχωριστό το κομμάτι της φωτογραφίας γάμου, από τη βιντεογράφηση γάμου.

Φωτογράφηση γάμου Άρης & Ευαγγελία Ίδρυμα Θεοτόκος Ίλιον

Εδώ και πολλά πολλά χρόνια, υπάρχει η αντίληψη ότι η φωτογραφία γάμου πάει μαζί με το video γάμου . Και λογικά υπάρχει αυτή η αντίληψη, καθώς για πάρα πολλά χρόνια (ακόμα και σήμερα), παρέχονται αυτές οι δύο υπηρεσίες πακέτο. Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ στο site μου δεν έχω video , στα ραντεβού μου, μου ζητάνε.

Πρίν από χρόνια, υπήρχε η φωτογραφία γάμου σε ένα άλφα επίπεδο και το video αρκετά πιο κάτω. Την τελευταία 10ετία η φωτογραφία γάμου στην Ελλάδα ανέβηκε σε επίπεδο και το βίντεο έμεινε το ίδιο. Τα ζευγάρια άρχισαν να αναζητούν την ποιότητα στην φωτογραφία κλείνοντας παράλληλα και το βίντεο σαν πακέτο, το οποίο όμως ήταν αρκέτα πιο κάτω σε επίπεδο απο την φωτογραφία σε μεγάλο ποσοστό. Τα τελευταία όμως 5 περίπου χρόνια, το κομμάτι του video έχει ανέβει πολύ σε επίπεδο και κατ εμέ ίσως και να κυριαρχίσει τα επόμενα χρόνια στο κομμάτι του γάμου.

Πάμε όμως να δούμε τι γίνεται με το πακέτο φώτο – βίντεο, όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Η φωτογραφία και το video είναι δύο διαφορετικά επαγγέλματα. Που μπορεί να έχουν την ίδια θεωρία, γιατί και το video στηρίζεται σε κανόνες της φωτογραφίας, όμως είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Το ένα είναι στατική εικόνα και το άλλο κινούμενη εικόνα. Άρα όπως και να το κάνουμε δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Και ο κάθε επαγγελματίας πρέπει να ασχολείται με το δικο του αντικείμενο.

Ξέρω…παλιά πήγαιναν μαζί αυτά τα δύο. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει και τα ζευγάρια να αρχίζουν να το κατανοούν αυτό και στην πράξη, αν θέλουν να κάνουν σωστή επένδυση των χρημάτων τους αλλά και των αναμνήσεων τους.

Πλέον 9 στα 10 ζευγάρια έχουν ξεκάθαρό το τι είναι ποιοτική φωτογραφία γάμου. Έχουν απορίες, ρωτάνε και πρέπει ο επαγγελματίας που έχουν απέναντί τους να τους εξηγήσει το τι ακριβώς κάνει και πώς δουλεύει, γιατί το κάθε στύλ του φωτογράφου ειναι διαφορετικό και αυτό πρέπει να το γνωρίζει πολύ καλά το υποψήφιο ζευγάρι.

Έτσι ακριβώς είναι και με το κομμάτι της βιντεογράφησης γάμου, γιατί πλέον μιλάμε για βιντεογράφηση. Ένα trailer γάμου είναι σαν ταινία πλέον με την νέα αισθητική και τεχνολογική εξέλιξη που έχει μπει και σε αυτόν τον κλάδο. Και όπως στην φωτογραφία έτσι και στην βιντεογράφηση υπάρχουν διαφορετικά στυλ.

Θέλετε να οργανώσετε τον γάμο σας σωστά; Αποκτήστε το Bridal Diary Book!

Δεν πρέπει να επιλέξετε και εκεί αυτό που σας ταιριάζει; Αυτό που είναι ποιο κοντά σε εσάς; Και στη συνέχεια, δεν πρέπει να γνωρίσετε ποιος είναι ο δημιουργός του trailer που θα δείτε για να αποφασίσετε αν θα είναι και ο δημιουργός του δικού σας trailer;

Θα επιλέγατε να σας ράψει το νυφικό, ο ζαχαροπλάστης που θα σας φτιάξει την τούρτα; Σίγουρα θα ήταν πιο οικονομικό. Θα το παίρνατε όμως το ρίσκο; Νομίζω πώς όχι.

Κάπως έτσι είναι και με το πακέτο φώτο – βίντεο. Σίγουρα έρχεται πιο οικονομικά, από το να καταλήξετε χωριστά σε φωτογράφο και χωριστά σε βιντεογράφο. Υπάρχουν , στουνιο που παρέχουν και τις δύο υπηρεσίες, αλλά οι αμοιβές τους θα κοστίσουν σαν να πηγαίνατε ξεχωριστά. Αυτό συμβαίνει γιατί ασχολείται ο καθένας με το δικό του αντικείμενο, αυστηρά.

Αν πάλι επιλέξετε την επιλογή του πακέτου, ζητήστε να γνωρίσετε και τον συνάδελφο που θα καλύψει το video και εννοείται να δείτε δείγμα δουλειάς του. Ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι είναι να εξασφαλίσετε ότι όσοι έρθουν να καλύψουν την ημέρα του γάμου σας, ότι είναι νόμιμοι επαγγελματίες.

Αν ανήκετε στην κατηγορία που είναι πιο σημαντικό για εσάς η φωτογραφία και θέλετε απλά να έχετε την στιγμή σας και σε video, τότε ο φωτογράφος σας , πρέπει να σας ενημερώσει για το ποιες είναι οι διαφορές με την βιντεογράφηση γάμου και στη συνέχεια να καταλήξετε στην επιλογή σας.

Τέλος, όσοι φωτογράφοι, δεν παρέχουν την υπηρεσία του βιντεο οι ίδιοι αλλά μέσα απο συνεργαζόμενο – προτεινόμενο δίκτυο, τότε οι αμοιβές τους είναι ξεχωριστά στην οικονομική πρόταση που θα σχεδιάσει για εσάς.

Πάρα πολλές φορές έχω γράψει στα άρθρα μου, πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της εμπιστοσυνης ανάμεσα στον φωτογράφο και στο υποψήφιο ζευγάρι. Είναι μία σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται από την πρώτη στιγμή. Πώς θα επιλέξεις έναν φωτογράφο, αν δεν δεις την δουλειά του και καταλήξεις ότι σου αρέσει, αν δεν είναι νόμιμος επαγγελματίας και δεν τον έχεις απέναντί σου να δεις αν σου ταιριάζει και σαν άνθρωπος; Ετσι, πρέπει να είναι και με το κομμάτι της βιντεογράφησης. Άλλο επάγγελμα, άλλος άνθρωπος, άλλο στυλ.

Οπότε όσοι κάνετε την έρευνα αγοράς σας, προσπαθήστε να δείτε την διαφορά και καταλήξτε στην προτίμηση της επιλογής σας!

Θέλετε να οργανώσετε τον γάμο σας σωστά; Αποκτήστε το Bridal Diary Book!