Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγω τον φωτογράφο μου.

Οικογενειακή φωτογράφηση της Βιβής, του Κωνσταντίνου και του μικρούλη τους

Πρόσφατα μία νύφη μου, μου είπε… ῞τι σου μένει από τον γάμο ; οι βέρες και οι φωτογραφίες μόνο…τίποτα άλλο῞

Αυτή λοιπόν η φράση της μου έδωσε το έναυσμα να γράψω το παρακάτω άρθρο. Καθημερινά στα ραντεβού μου ακούω εμπειρίες που έχουν οι υποψήφιοι πελάτες μου από φωτογράφους. Είτε οι ίδιοι από γάμους φίλων τους, είτε από τον δικό τους γάμο και έχουν έρθει σε εμένα για την βάπτιση του παιδιού τους. Ρωτόντας τους και μαθαίνοντας καταλήγω στο συμπέρασμα ότι έχουν πέσει θύματα της ποσότητας και όχι της ποιότητας. Το οποίο αυτό μεταφράζεται με πολλούς τρόπους και όχι μόνο με τον οικονομικό παράγοντα.

Η επιλογή του φωτογράφου είναι ιδιαίτερη και απαιτεί πολύ προσοχή. Όπως η αγορά ενος παπουτσιου για παράδειγμα. Σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνω το παπούτσι με τον φωτογράφο αλλα έχει έναν συσχετισμό.

Όταν βλέπουμε ένα παπούτσι σε μία βιτρίνα και μας αρέσει πολύ μπαίνουμε στο κατάστημα για να το δοκιμάσουμε. Είναι τέλειο…ωραίο….υπέροχο και μόλις το φορέσουμε…κάτι δεν πάει καλά. Είτε μας χτυπάει πολύ, είτε μας πονάει, είστε δεν μπορούμε να το περπατήσουμε. Μας προβληματίζει…….αλλά τελικά δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην ¨λάμψη῞του και τελικά το αγοράζουμε. Το αποτέλεσμα; Το φοράμε, πονάμε υπερβολικά και τελικά καταλήγει σε μία ντουλάπα να το κοιτάμε και να κλαίμε τα λεφτά που έχουμε δώσει.

Τον φωτογράφο αρχικά τον επιλέγουμε για το στυλ του έτσι ώστε βλέποντας τις φωτογραφίες του να μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας μέσα σε αυτές. Είναι τόσο μα τόσο σημαντικό αυτό να το κατανοήσει ένα ζευγάρι για να ξεκινήσει να χτίζει την βάση του για την επιλογή των φωτογράφο του.

Στη συνέχεια εξίσου σημαντικό με το πρώτο, είναι να δει αν ταιριάζει σαν χαρακτήρας μαζί του. Πώς είναι η αύρα του, αν εμπνέει εμπιστοσύνη. Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του; Ο φωτογράφος ακούει τι θέλει ο πελάτης του; Δίνει λύσεις στις αγωνίες του ζευγαριού; Χωρίς επικοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία…όπως στις προσωπικές σχέσεις ένα πράγμα. Ζητήστε να δείτε ολοκληρωμένες δουλειες απο τον φωτογράφο σας. Κάνουμε ένα καλλιτεχνικό επάγγελμα αλλά ο γάμος και η βάπτιση πέρα από τέχνη είναι ένα μεγάλο προσωπικό και συναισθηματικό γεγονος! Σε όλους μας τους φωτογράφους μας αρεσει να προβάλουμε δημόσια τα πορτραίτα απο τις νύφες μας, αλλά για μένα είναι εξίσου σημαντική η αποτύπωση της οικογενειακής φωτογραφίας. Με την μαμά, με τον μπαμπά κοκ. Ρωτήστε τον φωτογράφο πώς δουλευει. Έχει πρόγραμμα; Έχει μία δομή στο τρόπο που δουλευει; Μη φοβάστε να ρωτήσετε. Πρέπει να τον γνωρίσετε. Και το πιο σημαντικο. Θα είναι εκεί αυτος για εσας; Την ημερα του γαμου; Σε όλο το φωτογραφικό σας ταξίδι;

Τις περισσότερες φορές το φτηνο το πληρώνουμε ακριβά αλλά και το υπερτιμημένο κάποιες φορές ακριβότερα…

Και εντάξει….δεν πειράζει αν πάρουμε ένα ζευγάρι παπουτσια και δεν το ξαναβάλουμε. Θα πάρουμε άλλο.

Όμως για τα συναισθήματα και τις στιγμές….δεν υπάρχει επόμενη φορά. Ο γάμος, η βάπτιση, η γέννηση ενός παιδιού γίνεται μόνο μία φορά. Και είναι στιγμές που δεν ξαναγυρνούν….