Ο σημαντικός ρόλος της καθοδήγησης στην φωτογράφηση.

Φωτογράφηση Pre Wedding Δημήτρης & Τατιάνα Σέριφος!

Πολλές φορές όταν έρχονται ζευγάρια για να κάνουμε μαζί το πρώτο μας ραντεβού και να γνωριστούμε καλύτερα, μου λένε…. «Δεν θέλω τις στημένες φωτογραφίες» ….. «Μου αρέσουν οι αυθόρμητες» ! Τους δίνω λοιπόν χρόνο να μου πουν ακριβώς αυτό που θέλουν και στην συνέχεια τους εξηγώ από την δική μου πλευρά τον σημαντικό ρόλο της καθοδήγησης. Εννοείται, ότι κατά την διάρκεια της τελετής δεν υπάρχει καθοδήγηση, και κάτσε έτσι, και κοίτα εδώ κλπ……εκεί είναι όλα αυθόρμητα μέσα από την ματιά του φωτογράφου. Μιλάω όμως για το κομμάτι της καλλιτεχνικής φωτογράφησης του ζευγαριού, τόσο στο pre wedding , τόσο στο day after, όσο στα πορτραίτα τους αλλά και στις οικογενειακές φωτογραφίες.

Αν σε μία φωτογράφηση για παράδειγμα Pre Wedding , πω στο ζευγάρι…. «Λοιπον, παιδιά…για παμε…κάντε τα δικά σας….» κατά 99% θα με κοιτάξουν και θα γυρίσουν να μου πουν…. «Τι εννοείς;» Εδώ λοιπόν είναι ο ρόλος του φωτογράφου και γι αυτό κιόλας απευθύνονται σε κάποιον επαγγελματία. Τα ζευγάρια δεν είναι επαγγελματίες μοντέλα να ξέρουν πώς να στηθούν (που ακόμα και τα μοντέλα ανάλογα το project ακολουθούν οδηγίες από τον φωτογράφο). Οπότε είναι λογικό να είναι αμήχανα για το πώς πρέπει να είναι το σώμα τους κλπ. Έχουν ήδη άγχος με το πώς θα βγω, πώς θα φαίνομαι κλπ το οποίο όλο αυτό χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση θα φανεί στις φωτογραφίες.

Η σωστή στάση σώματος είναι σημαντική για την φωτογραφία. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην φωτογραφία. Το βλέμμα, τα χέρια, το ύφος. Ακόμα και το συναίσθημα που θες να βγάλεις σαν φωτογράφος πρέπει να το δημιουργήσεις. Πρέπει να φέρεις στο μυαλό των ανθρώπων που φωτογραφίζεις, εικόνες, αναμνήσεις που θα τον κάνουν να χαλαρώσει και θα βγάλει αυτό που νιώθει.

Θα πετάξει το άγχος από πάνω του και θα αφήσει το συναίσθημα να τον γεμίσει και στη συνέχεια να τον κατακλύσει. Είναι σημαντική η στάση σώματος, το πώς θα είναι τα πρόσωπα, τα άκρα τους σώματος, το κάδρο και όλα αυτά συνθέτουν την φωτογραφία.

Όταν λοιπόν τους εξηγώ πώς φωτογραφίζω και την σημασία της καθοδήγησης στην καλλιτεχνική φωτογράφηση, μου λένε…. «Μα οι φωτογραφίες σου φαίνονται τόσο αυθορμητες…τόσο φυσικές» Τότε τους απαντώ «εγώ απλά καθοδηγώ για να έχω την εικόνα που θέλω….όλα τα υπόλοιπα τα κάνουν τα ζευγάρια μου!» Δηλαδή, με εμπιστεύονται, χαλαρώνουν και απολαμβάνουν την διαδικαδία.

Συνήθως η φωτογραφηση ξεκινάει πιο χαλαρά για να φύγει λίγο το άγχος. Στην περίπτωση όμως του Δημήτρη & της Τατιάνας δεν έγινε έτσι. Βλέπετε, η χώρα της Σερίφου ήταν όλο σοκάκια και ανηφόρες – κατηφόρες και έτσι τους ξεκίνησα αμέσως με την καθοδήγηση….αλλά ομολογώ ότι τα πήγαν μια χαρά από την πρώτη κιόλας λήψη!!!