Ποια η διαφορά μεταξύ επαγγελματία φωτογράφου και ερασιτέχνη;

Φωτογράφηση γάμου του Αποστόλη & της Δήμητρας Κτήμα Λιάκος

Το συγκεκριμένο άρθρο ήθελα πολύ καιρο να το γράψω. Από πέρσι ένιωσα την ανάγκη και τελικά σήμερα κατάφερα να το κάνω. Εξάλλου σκοπός του κάθε επαγγελματία είναι να εκπαιδεύσει το κοινό του γιατί αυτό θα κάνει καλό και στον ίδιο αλλά και στο κοινό του.

Σαν λαος δεν έχουμε στην κουλτούρα μας το πόσο σημαντική είναι η φωτογραφία στη ζωή μας. Πιστεύω ότι αυτή η αντίληψη αλλάζει σιγά σιγά γιατί όλο ένα και περισσότερα ζευγάρια αναζητούν την ποιοτική φωτογραφία και καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή τους.

Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί κάποιος επιλέγει επαγγελματία φωτογράφο και φοβάμαι τον λόγο που το κάνει, γιατί αυτό που μου έρχεται πρώτο στο μυαλό είναι η απάντηση…γιατί έτσι πρέπει. Γιατί έχει εξοπλισμό και μπορεί να τραβήξει πολλές φωτογραφίες σε σχέση με ένα i-phone. Γιατί έχει καλό και ακριβό υπολογιστή και μπορεί να τις δει όλες πολύ γρήγορα σε σχέση με τους υπολογιστες που έχει ο περισσότερος κόσμος στο σπίτι του και άλλα πολλά τέτοια.

Και ενώ κανείς ουσιαστικά δεν τα σκέφτεται όλα αυτά συνηδειτά, τελικά καταλήγω ότι έτσι είναι.

Ο επαγγελματίας φωτογράφος δεν πατά απλά ένα κουμπί όπως θα κάνει ένας ερασιτέχνης. O ερασιτέχνης δεν ξέρει από φωτισμό, δεν ξέρει απο πόζα, δεν ξέρει από σωστή λήψη. Θα σας πει πάμε, θα πατήσει το κουμπί και ότι γίνει. Οι οικεγειακές σας φωτογραφίες δεν θα έχουν αρμονία και καλαίσθητη εμφάνιση αν δεν σας στήσει ο φωτογράφος σας. Και εδώ είναι που ακούω πολλές φορές….δεν μπορούμε τα στημένα. Τότε ποιος ο λόγος να επιλέξει κανείς επαγγελματία φωτογράφο στον γάμο του, αν θέλει οι οικεγενειακές του φωτογραφίες να μοιάζουν απο αγώνα σε γήπεδο ή από την εκδρομή στην πενταήμερη; Ποιος ο λόγος να επιλέγει κανείς επαγγελματία φωτογράφο αν δεν θέλει η κάθε φωτογραφία του και η κάθε λήψη του να είναι σαν πίνακας ζωγραφικής;

Ο επαγγελματίας φωτογράφος, δεν πατάει απλά ένα κουμπί. Είναι υπεύθυνος για το τελικό αποτέλεσμα της φωτογραφίας. Πρέπει να κρύψει πράγματα που δεν πρέπει να φανούν. Πρέπει να κάνει το ωραίο να φανεί ωραιότερο. Πρέπει να μπορεί να χειριστεί το φως, το θέμα, πίσω απο το θέμα του. Να σκεφτεί ποιο είναι το καλύτερο σημείο να βγει μια φωτογραφία.

Ο ερασιτέχνης απλά πατάει ένα κουμπί. Ο επαγγελματίας φωτογράφος, πρέπει να μπορεί να συντονίζει πολλούς ανθρώπους μαζί και ακόμα και τις οικογενειακές , για πολλούς βαρετές φωτογραφίες να τις κάνει να μοιάζουν σαν ζωγραφιές γεμάτες από χρώματα συναισθημάτων. Ο ερασιτέχνης απλά θα πατήσει ένα κουμπι και με την νέα τεχνολογία πλέον που υπάρχει, θα βάλει ένα φίλτρο και θα έχει μία όμορφη οπτικά φωτογραφία. Δεν θα είναι όμως πίνακας…δεν θα είναι ένα έργο τέχνης των δικών του στιγμών. Θα είναι απλά μία φωτογραφία που θα μείνει στο κινητό του κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Ο επαγγελματίας φωτογράφος δεν βγάζει μόνο στημένες φωτογραφίες. Κάνει και τις αυθόρμητες στιγμές , τις μη στημένες να μοιάζουν σαν ελεγχόμενες….αλλά και τις ελεγχόμενες να μοιάζουν αυθόρμητες. Μπορεί και ελέγχει τα πάντα….

Ξέρω…δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανεις μία αντίληψη πολλών χρόνων…..όμως όλοι εκπαιδεύονται στα πάντα. Ακόμα και εμείς οι ίδιοι εκπαιδευόμαστε ξανά και ξανά στο να βγάζουμε φωτογραφίες selfie για παράδειγμα. Πόσσες φωτογραφίες όμως τραβάμε τελικά, για να βγάλουμε αυτή την μία που θα ανεβάσουμε; Ο φωτογράφος τραβάει μία φωτογραφία….άντε 2 από το ίδιο καρέ για να εξασφαλίσει ότι δεν θα έχει κλειστά μάτια όταν είναι πολλά άτομα στην φωτογραφία του. Ο επαγγελματίας φωτογράφος ξέρει από πριν τι θέλει να τραβήξει το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο….και αυτό είναι από που τον ξεχωρίζει από τον ερασιτέχνη. Γιατί δεν είναι μόνο το θέμα του εξοπλισμού του που κάνει χιλιάδες ευρώ και τον ξεχωρίζει από τον ερασιτέχνη….αλλά αυτή η μοναδική ικανότητα του να μετατρέπει στιγμές σε έργα τέχνης…

Ο Αποστόλης και η Δήμητρα είναι από τα ζευγάρια που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην φωτογραφία. Ήταν γι αυτούς το πιο σημαντικό κομμάτι του γάμου τους…ήταν γι αυτούς επένδυση ζωής…επένδυση στιγμών….

Σήμερα έγινε και η Next day φωτογράφηση τους στο κτήμα Λιάκος που είχε λίγο απο Τοσκάνη…λίγο από Μπαλί! Σύντομα θα ανεβάσω και αυτή την ιστορία τους.

Προς το παρόν…..η δικιά τους ιστορία μέσα από την δική μου αφήγηση.